GREETING




Assalamualaikum....
.....Jom intai sekejap...
lama betol x bersua...
jom refreash semula (^_^)


Khasiat Kunyit Putih (curcuma mangga)

Nama ilmiah   : Curcuma mangga
Nama daerah        : kunyit putih, kunir putih, temu bayangan, temu poh (Jawa), temu pao (Madura), temu mangga, temu putih (Melayu), koneng joho, koneng lalap, konneng pare (Sunda)

Kandungan kimia dan kesannya perubatannya.
 
Kunyit putih curcuma mangga, kaya akan kandungan kimia seperti tanin, kurkumin, amilum, gula, minyak asiri, damar, saponin, flavonoid, dan protein toksis yang dapat menghalang pembiakkan sel kanker. Kunyit putih  mempunyai bau khas seperti mangga kweni. Tanaman ini banyak dimanfaatkan ubinya. Mempunyai khasiat antipiretik (penurun panas), antitoksik (membuang racun), laksatif (pencair) dan antioksidan. Khasiat kunyit putih  ini diantaranya, mengatasi penyakit kanser, sakit perut, mengecilkan rahim sesudah bersalin, menyempitkan organ kewanitaan, membuang lemak perut, menambah nafsu makan, menguatkan syahwat, mengatasi gatal-gatal pada vagina, gatal-gatal kulit (alergik), luka, asthma, radang saluran nafas (bronkitis), demam, kembung dan masuk angin.


Berdasarkan catatan Pengawasan Ubat Tradisional Ditjen POM, penelitian tentang kunyit putih ini telah dilakukan di Cina sejak tahun 1988. Kunyit putih diketahui banyak mengandung minyak atsiri yang terdiri atas curdione dan curcumol. Memiliki sifat antioksidan yang dapat menahan zat radikal bebas penyebab tumbuhnya sel kanser, anti-radang  serta dapat meningkatkan sel darah merah.

Kunyit Putih (Curcuma mangga), sebagai anggota keluarga besar Curcuma, mengandung zat Kurkumin. Dalam buku Encyclopedia of Medical Plants dinyatakan, Kurkumin mempunyai khasiat anti-oksidan dan anti-radang. Bahkan khasiat Anti-Oksidannya lebih kuat dari vitamin E, sedangkan khasiat anti-radangnya lebih kuat daripada Hidrokortison Kimia / Sintetis.

Menurut laporan American Institute of Cancer Report yang dimuat The New York Times akhir Julai 1999, Kanser dapat dicegah dengan kunyit. Zat anti-oksidan pada Kunyit Putih berfungsi mencegah kerosakan gen, yang mana menjadi penyebab utama terjadinya kanser.   Sedangkan kurkumin bersama Feruloyl dan 4-Hydroxy-Cinnamoyl adalah senyawa Anti-radang yang terdapat pada  Kunyit Putih.

Kesimpulannya, kedua-dua kandungan Kurkumin tersebut sangat berperanan dalam memerangi Kanser, iaitu mencegah kerosakan Gen sekaligus mencegah Peradangan (Inflamasi), kerana pada penyakit Kanser selalu terjadi peradangan.

Comments

Popular posts from this blog

PLUM/PRUNE

JAMBU BATU

INFO UNTUK SUME (^_^)