INFO
Da sp2 y da pnykit gastrik x, sakit kn bla terjadi, sy da sorg kwn
y da gstrik, skit2 perut smpai mntah2 n pngsan…ni da petua sikit, mgkin dpt
mmbntu anda yg mengalaminya…
PETUA UNTUK GASTRIK
Gastrik
adalah penyakit yang menyebabkan kepedihan ulu hati kepada penghidapnya.
Penghidap gastrik yang kronik biasanya dinasihatkan untuk tidak berpuasa kerana
boleh memudaratkan diri.
Antara penyebab gastrik yang utama ialah pengamalan waktu makan yang tidak statik dan tidak teratur. Acapkali penghidap gastrik terpaksa meminum air susu terlebih dahulu apabila diserang gastrik. Penghidap gastrik yang terus menjamah makanan lain apabila kelaparan biasanya akan mengalami kesakitan perut yang teramat sangat.
Anda tentunya tidak mahu hidup anda terus di ganggu oleh penyakit ini, ini kerana penghidap gastrik tidak digalakkan memakan cili, cuka, asam dan makanan berlemak sedangkan kebanyakan makanan di sekeliling kita mempunyai kesemua gabungan rasa tersebut.
1. Tetapkan waktu makan tengahari pukul 1. Jangan ubah-ubah.
2. Elakkan makanan junk food, jeruk kering seperti asam boi dan
jeruk basah dan juga mee segera.
3. Elakkan nescafe, kopi, teh, minuman bergas, sunquick dalam
botol, orange squash, air limau.
4. Jikalau peringkat gastrik berat, elakkan segala makanan
mengandungi yeast seperti roti, donat, pau, pizza.
5. Elakkan makan terlalu KENYANG.
6. Elakkan cuka, makanan yang PEDAS.
7. Elakkan atau kurangkan daging dan ayam.
8. Elakkan makanan ubi, pulut, keledek, kentang, pisang nangka,
pisang tanduk, cempedak / nangka, rebung sebab makanan-makanan nie membuatkan
perut berangin dan kembung.
9. Minum susu segar atau susu tepung full cream (bukan HL atau low
fat atau annelene) pada awal pagi (6.30 pagi), 10.00 pagi, 4.00 ptg dan 9.30
malam setiap hari sehingga benar-benar sembuh.
10. Kalau sakit perut teramat sangat, muntah atau demam, ambil
secekak pucuk jambu batu, rebus dengan 3 sudu ketumbar, rebus dengan 3 gelas
air dan masak hingga menjadi 1 gelas. Bahagikan air ini kepada 3 bahagian,
minum 1 bahagian air rebusan ini tiga kali setiap 4 jam.
PETUA TRADISIONAL :
1. Susu kambing
Amalkan
meminum susu kambing yang baru diperah. Jika sukar untuk mendapatinya, boleh
juga amalkan meminum susu kambing yang dijadikan susu tepung. Amalkan
meminumnya setiap hari.
2.
Daun betik
Ambil
sehelai dua daun betik rambai atau akarnya dan rebus. Air rebusan itu
diembunkan semalaman dan minum setiap hari sebelum masuk tidur.
3.
Akar patawali
Akar
patawali juga boleh dijadikan sebagai penawar penyakit gastrik. Caranya ialah
dengan merebus akar patawali ini dan minum air rebusannya setiap pagi. Harus
diingatkan yang akar patawali adalah sangat pahit.
4.
Selaput tunggul
Ambil
tujuh helai daun selaput tunggul. Ramaskan daun-daun tersebut dengan sedikit
air sehingga menghasilkan air berwarna hijau. Campurkan dengan susu segar dan
minum setiap malam.
5.
Daun sembong
Ambil
daun sembong sebanyak lima helai dan direbus dengan tiga gelas air. Biarkan
mendidih sehingga tinggal kira-kira setengah gelas dan campurkan dengan sedikit
garam. Amalkan meminumnya setiap pagi sebelum mengambil sarapan pagi.
6.
Daun mengkudu
Ambil
lima helai daun mengkudu dan rebus. Daun yang sudah direbus itu, boleh lah
dimakan dengan kicap.
Comments
Post a Comment
Assalamualaikum & Salam 1 Malaysia..
Sila tinggalkan pesanan, pertanyaan atau sebarang cadangan anda di sini yer..
InsyaAllah, kami akan memberikan responds kpd anda..
Terima kasih kerana berurusan dengan kami..
Terima kasih kerana sudi lawati blog kami..
Sila datang lagi yer..
With Love ❤ ❤ ❤
{。^◕‿◕^。}